Privacy Notice

PERSONAL DATA PROTECTION ACT (PDPA)
 
Privacy Notice
 
 
Introduction and Background
 
i-VCAP Management Sdn Bhd (also hereinafter referred to as “We”, “Us” or “Our”) is committed to protecting the Personal Data which we receive about you in accordance with the provisions of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), where “Personal Data” means information that identifies you as an individual as defined under the PDPA, including any sensitive personal data. This Privacy Notice is intended to inform you of how we fulfil this commitment to you in relation to the collection, handling and processing of the Personal Data which we obtain or shall obtain in relation to your application for units and/or investment(s) in the funds we manage (“the Funds”) and/or in your relationship with us as prospective unit holders/unit holders of the Fund. This Notice is provided to you in both English and Bahasa Malaysia language as required under the PDPA.
 
The Personal Data which we collect and process about you may include (but is not limited to):
 
  • Your personal information including but not limited to your name, age, date of birth, mailing address, national registration identity card number, authority card number, nationality, Bumiputera/non-Bumiputera status, occupation, number of units applied for, Central Depository System account, etc. as provided by you the relevant application forms and/or other form(s) (including any supporting documents attached to the same), correspondences and/or any additional information which you may subsequently provide to us; and
  • Information about your transactions with us, such as your application for units, subscription details and transaction details, including information about you and/or your investment(s) in the Funds as recorded in the Record of Depositors or otherwise, whether made directly with us or made through our vendor, agent, contractor, service provider, consultant or advisor (located within or outside Malaysia) who provide services to us, including our Placement Agents, Selling Agents and Malaysian Issuing House Sdn Bhd (“Authorised Third Party Providers”).
 
Purposes of Use and Processing of your Personal Data
 
We use and process your Personal Data for the following purposes, which include but are not limited to:
 
  • Assessing and processing your application for investments in the Funds;
  • Communicating with you and providing you with information in relation to your application for investment and/or your investment(s) in the Funds or otherwise, which includes sending you copies of the Funds’ annual reports, circulars, income distribution statements, etc;
  • To better manage our business and your relationship with us in relation to the Funds;
  • Responding to your enquiries, complaints and to generally resolve disputes;
  • Auditing, compliance and risk management purposes;
  • Administrative purposes in connection with your investment(s) in the Funds;
  • To conduct internal activities;
  • To conduct market surveys and trend analysis;
  • To transfer or assign our rights, interests and obligations under any of your agreements with us;
  • To plan and implement corporate proposals, including any sale of business, sale of asset, acquisitions and mergers;
  • To carry out all necessary activities in relation to your investment(s) in the Funds;
  • For purposes of compliance with any applicable laws, regulations, court order or order of any regulatory body to which we are subject to; and/or
  • For all other purposes incidental and associated with any of the above.
 
(collectively, “Purposes”).
 
Disclosure of your Personal Data
 
We may disclose your Personal Data to:
 
  • Our Authorised Third Party Providers;
  • Our Share Registrar;
  • Trustees and custodians of the Funds and investment portfolios under our management, including custodian banks and trustees’ delegates; 
  • Participating dealers of the Funds;
  • Regulatory bodies, including the Securities Commission Malaysia and Bursa Malaysia Securities Berhad, which govern our products and our activities;
  • Persons authorised by you; and
  • Any other person to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or in legal proceedings or pursuant to a court order or arbitration decision,
 
notwithstanding that any such persons may be outside Malaysia, for (i) any of the above Purposes; or (ii) any other purpose for which your Personal Data was to be disclosed at the time of its collection, or a purpose directly related to any such purpose.
 
Your Personal Data may also be transferred to locations outside Malaysia and stored in any server located in Malaysia or outside Malaysia, for any of the purposes as stated in this Privacy Notice.
 
Please note that we require your Personal Data in order to process your application and complete your transactions in relation to the Funds, without which we may not be able to do so. We respect your privacy and take seriously the trust you place in us, and we therefore follow strict guidelines for protecting and maintaining your Personal Data. We utilise appropriate policies and procedures to safeguard the Personal Data collected, to maintain data accuracy, to ensure appropriate use of the Personal Data and to prevent unauthorised access or disclosure of the same.
 
Consent to usage of your Personal Data for Marketing Purposes
 
We may also use your Personal Data to provide you with information and/or to market our other products and services to you, such as seminars, marketing events and launching of new products and services. If you do not consent to the processing of your Personal Data for purposes in relation to marketing and promotional activities of other products and services to you, you may exercise your opt-out right by providing written notification to our Personal Data Privacy Officer, whose contact details are as provided below or via the Inquiry Form available on the website. Please confirm your consent, failing which we will assume that you are agreeable to the same.
 
Access, Corrections, Inquiries and Complaints
 
As accorded by the PDPA, you have the right to request access and correction to the Personal Data which we hold about you. In general and subject to certain exemptions, you are entitled to request access to your Personal Data, including for copies of the same, for which we may impose upon you the payment of a prescribed fee.
 
You may make access requests, correction requests, inquiries, submit complaints or request to limit the processing of your Personal Data by contacting our Personal Data Privacy Officer by filling up theInquiry Form in the website or by e-mail at info@myetf.com.my or info@ivcap.com.my or by phone at(603) 2093 7119 or by fax at (603) 2094 7119 or by registered mail at Level 9, Block B, HP Towers, No. 12, Jalan Gelenggang, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur.
 
Right to Revision of this Privacy Notice
 
We reserve the right to revise this Privacy Notice from time to time without prior notice to you and you shall be deemed to have agreed to such revision(s) if you continue your relationship with us without any written objection. You are strongly advised to check this Privacy Notice on a regular basis from time to time.
 

 
AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI (APDP)
 
Notis Privasi
 
 
Pengenalan dan Latar Belakang
 
i-VCAP Management Sdn Bhd (selepas ini dirujuk sebagai “Kami” atau “Kita”) adalah komited untuk melindungi Data Peribadi yang kami terima berkenaan anda mengikut peruntukan-peruntukan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”), di mana “Data Peribadi” bermaksud maklumat yang boleh mengenalpasti anda sebagai seorang individu sebagaimana didefinasikan di bawah APDP, termasuklah data peribadi sensitif. Notis Privasi ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda berkenaan bagaimana kami memenuhi komitmen terhadap anda berhubung dengan pengumpulan, pengendalian dan pemprosesan Data Peribadi yang kami perolehi atau akan perolehi berhubung dengan permohonan-permohonan anda untuk unit-unit dan/atau pelaburan-pelaburan anda di dalam dana-dana yang diuruskan oleh kami  (“Dana-dana”) dan/atau di dalam perhubungan anda dengan kami sebagai pemegang-pemegang unit prospektif/pemegang-pemegang unit Dana-dana tersebut. Notis ini diberikan kepada anda dalam kedua-dua Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia seperti yang diperuntukkan di bawah APDP.
 
Data Peribadi berkenaan anda yang kami kumpul dan proses termasuk (tetapi tidak terhad kepada):
 
  • Maklumat-maklumat peribadi anda termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, umur, tarikh lahir, alamat surat-menyurat, nombor kad pengenalan, nombor kad kuasa, kewarganegaraan, status Bumiputera/bukan Bumiputera, pekerjaan, bilangan unit-unit yang dimohon, nombor akaun Sistem Depository Pusat dan sebagainya seperti yang anda berikan di dalam borang-borang permohonan yang relevan dan/atau borang-borang lain (termasuk apa-apa dokumen sokongan yang dilampirkan kepada borang tersebut), surat-menyurat dan/atau apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda kemukakan kepada kami pada masa akan datang; dan
  • Maklumat-maklumat berkenaan transaksi-transaksi anda dengan kami, seperti permohonan anda bagi unit-unit, butir-butir langganan dan butir-butir transaksi, termasuklah maklumat-maklumat berkenaan anda dan/atau pelaburan-pelaburan anda di dalam Dana-dana tersebut seperti yang direkodkan di dalam Rekod Pendeposit-pendeposit atau sebaliknya, sama ada dibuat secara terus dengan kami atau dibuat melalui vendor kami, ejen, kontraktor, penyedia perkhidmatan, perunding atau penasihat (di dalam atau di luar Malaysia) yang menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami, termasuk Ejen-ejen Penempatan dan Ejen-ejen Penjual kami, dan Malaysian Issuing House Sdn Bhd (“Pembekal Perkhidmatan Pihak Ketiga Yang Diberi Kuasa”).
 
Tujuan Penggunaan dan Pemprosesan Data Peribadi Anda
 
Kami menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
 
  • Menilai dan memproses permohonan anda untuk pelaburan-pelaburan di dalam Dana-dana tersebut;
  • Berkomunikasi dengan anda dan memberikan anda maklumat berkenaan permohonan pelaburan dan/atau pelaburan-pelaburan anda di dalam Dana-dana tersebut atau sebaliknya, termasuk penghantaran salinan laporan-laporan tahunan Dana-dana tersebut, pekeliling-pekeliling, penyata-penyata agihan pendapatan dan sebagainya;
  • Untuk menguruskan perniagaan kami dan perhubungan kami dengan anda dengan lebih baik berhubung dengan Dana-dana tersebut ini;
  • Untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan anda, aduan-aduan dan untuk secara amnya menyelesaikan pertikaian-pertikaian;
  • Untuk tujuan-tujuan pematuhan, pengauditan dan pengurusan risiko;
  • Untuk tujuan-tujuan pentadbiran berhubung dengan pelaburan-pelaburan anda dalam Dana-dana tersebut;
  • Untuk melaksanakan kegiatan-kegiatan dalaman;
  • Untuk menjalankan tinjauan pasaran dan analisis kecenderungan;
  • Untuk memindahkan atau menyerahkan hak-hak, kepentingan-kepentingan dan obligasi-obligasi kami di bawah sebarang perjanjian anda dengan kami;
  • Untuk merancang dan melaksanakan cadangan-cadangan korporat, termasuk sebarang jualan perniagaan, jualan aset, pengambilalihan dan penggabungan;
  • Untuk menjalankan semua aktiviti yang wajar berhubung dengan pelaburan-pelaburan anda di dalam Dana-dana tersebut;
  • Untuk tujuan-tujuan pematuhan dengan sebarang undang-undang yang terpakai, peraturan-peraturan, perintah mahkamah atau arahan oleh mana-mana badan berperaturan yang berkenaan; dan/atau
  • Untuk semua tujuan lain yang berkaitan dengan mana-mana tujuan di atas.
 
(secara kolektifnya, “Tujuan-tujuan”).
 
Pendedahan Data Peribadi Anda
 
Kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada:
 
  • Pembekal Perkhidmatan Pihak Ketiga Yang Diberi Kuasa oleh kami;
  • Pendaftar Saham kami;
  • Pemegang-pemegang amanah atau kustodian-kustodian Dana-dana tersebut dan portfolio-portfolio pelaburan di bawah pengurusan kami, termasuk bank-bank kustodian dan delegasi-delegasi pemegang-pemegang amanah; 
  • Peniaga-peniaga Dana yang mengambil bahagian;
  • Badan-badan berperaturan termasuk Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia Securities Berhad, yang mentadbir produk-produk dan aktiviti-aktiviti kami;
  • Individu-individu yang diberi kuasa oleh anda; dan
  • Mana-mana individu lain yang mana pendedahan tersebut adalah diperuntukkan oleh undang-undang atau mana-mana keperluan badan berperaturan atau selaras dengan suatu perintah mahkamah atau keputusan penimbangtaraan,
 
tanpa mengambil kira bahawa mana-mana individu tersebut mungkin berada di luar Malaysia, untuk (i) sebarang Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas; atau (ii) sebarang tujuan lain yang mana Data Peribadi anda perlu didedahkan pada masa pengumpulannya, atau bagi tujuan yang secara langsung adalah berhubung dengan mana-mana tujuan tersebut.
 
Data Peribadi anda boleh juga dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia dan disimpan di dalam mana-mana pelayan (server) yang terletak di Malaysia atau di luar Malaysia, bagi sebarang tujuan sebagaimana yang dinyatakan di dalam Notis Privasi ini.
 
Sila ambil maklum bahawa kami memerlukan Data Peribadi anda untuk memproses permohonan dan melengkapkan transaksi-transaksi anda berhubung dengan Dana-dana tersebut, yang mana tanpa Data Peribadi tersebut kami tidak dapat memproses transaksi anda. Kami menghormati privasi anda dan mengambil serius kepercayaan yang anda berikan kepada kami, dan kami mengikuti garis panduan yang ketat bagi melindungi dan menjaga Data Peribadi anda. Kami menggunapakai polisi-polisi dan prosedur-prosedur untuk melindungi Data Peribadi yang dikumpul, untuk mengekalkan ketepatan data, untuk memastikan penggunaan Data Peribadi yang sewajarnya dan untuk mengelakkan akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan.
 
Persetujuan untuk Penggunaan Data Peribadi Anda untuk Tujuan Pemasaran
 
Kami mungkin juga menggunakan Data Peribadi anda untuk memberikan maklumat dan/atau untuk memasarkan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami yang lain kepada anda, seperti seminar, acara-acara pemasaran dan pelancaran produk-produk baru dan perkhidmatan-perkhidmatan baru. Sekiranya anda tidak memberi persetujuan terhadap pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan yang berhubung dengan pemasaran dan aktiviti-aktiviti promosi, anda boleh memilih untuk menggunakan hak pemilihan keluar (“opt-out”) anda dengan mengemukakan pemakluman bertulis kepada Pegawai Privasi Data Peribadi kami, yang mana butir-butir untuk dihubungi adalah disediakan di bawah atau melalui Borang Pertanyaan yang disediakan di laman sesawang kami. Sila nyatakan persetujuan anda, sekiranya kami tidak mendapat sebarang maklumbalas maka kami beranggapan anda bersetuju bagi tujuan tersebut.
 
Akses, Pembetulan, Pertanyaan dan Aduan
 
Sebagaimana yang diperuntukkan oleh APDP, anda berhak untuk memohon akses dan membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami. Secara amnya dan tertakluk kepada pengecualian-pengecualian tertentu, anda berhak untuk memohon akses kepada Data Peribadi anda, termasuk untuk mendapatkan salinan-salinan tersebut, yang mana kami mungkin mengenakan pembayaran suatu yuran yang ditetapkan ke atas anda.
 
Anda boleh membuat permohonan akses, permohonan pembetulan, pertanyaan, mengemukakan aduan atau permohonan untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda dengan menghubungi Pegawai Privasi Data Peribadi kami dengan mengisi Borang Pertanyaan di laman sesawang atau melalui e-mel di info@myetf.com.my atau  info@ivcap.com.my atau melalui telefon di (603) 2093 7119 atau melalui faks di (603) 2094 7119 atau melalui pos berdaftar ke Aras 9, Block B, HP Towers, No. 12, Jalan Gelenggang, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur.
 
Hak untuk Semakan Notis Privasi Ini
 
Kami mengekalkan hak kami untuk meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa notis terlebih dahulu kepada anda dan anda akan dianggap bersetuju terhadap pindaan-pindaan tersebut sekiranya anda meneruskan perhubungan anda dengan kami tanpa apa-apa bantahan bertulis. Anda dinasihatkan untuk memeriksa Notis Privasi secara berkala dari semasa ke semasa.